Wil je je geldzaken beter regelen? Dan is budgetbeheer misschien een oplossing. Budgetbeheer houdt in, dat een instantie, zoals Beheersjebudget, je geld beheert. Dat kan vrijwillig of de gemeente kan het verplichten. Budgetbeheer is bedoeld om schulden te voorkomen. Het kan ook worden ingezet om schulden niet verder te laten oplopen.

Veel gestelde vragen budgetbeheer

Budgetbeheer is een waardevolle dienstverlening, als je moeite hebt met het omgaan met je financiële zaken. Als je beginnende schulden hebt, biedt budgetbeheer een oplossing om de schulden niet verder te laten oplopen.
Budgetbeheer moet je niet verwarren met beschermingsbewind, waarbij iemand de zeggenschap over zijn financiën uit handen geeft. De rechter geeft een beschikking af. Budgetbeheer is een vorm van financieel beheer, waarbij je zelf een volmacht geeft aan een instantie, zoals Beheersjebudget, om je financiën te beheren.
Wie betaalt het budgetbeheer? De kosten voor budgetbeheer moet je meestal zelf betalen. Soms kan de gemeente je helpen door het verlenen van bijzondere bijstand. Bekijk de tarieven hier.
Bij budgetbeheer komt je inkomen binnen op een aparte rekening, de beheerrekening. Via deze rekening word je inkomen beheerd. Je krijgt een afgesproken bedrag - per week of per maand – voor dagelijkse uitgaven op je eigen leefgeldrekening. Beheersjebudget betaalt – een deel van – je rekeningen, zoals huur, gas, water, licht, verzekeringen vanaf de beheerrekening. Je maakt hierover afspraken in een budgetplan. Tijdens budgetbeheer ontvang je zelf de post, onderhoud je het contact met instanties en ben je verantwoordelijk voor de administratie. Uiteraard ondersteunt Beheersjebudget je hierbij.